Diumenge 28 de febrer Un punt de NO retorn

27 02 2010

La Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independència ha marcat l’onada de consultes que tindrà lloc aquest diumenge com un punt ‘de no retorn’ cap al referèndum nacional i oficial que hauria de convocar el Parlament. El responsable de la campanya per la consulta, Uriel Bertran, ha indicat que si algú pensava que el 13 de desembre era un punt i final, les consultes del 28 de febrer que tindran lloc en vuitanta municipis, ‘demostren que el poble de Catalunya té ganes d’autodeterminació’. A més, ha dit, serveixen de pont per arribar a la gran consulta del 25 d’abril, on participaran grans ciutats com Lleida, Girona, Manresa, Reus i Figueres. Les consultes se celebraran a vuitanta municipis de 25 comarques catalanes, amb 290.012 empadronats de més de setze anys amb dret a vot.
En roda de premsa l’últim dia de campanya per la consulta del 28 de febrer, Bertran ha actualitzat les dades i ha explicat que finalment participaran vuitanta municipis de 25 comarques. 290.012 empadronats de més de setze anys podran votar, amb un cens de 254.527. El municipi més gran on se celebrarà la consulta és El Vendrell, i el més petit Sales de Llerca (La Garrotxa). La comarca amb més municipis amb consulta és el Baix Empordà, amb nou localitats i un padró de 46.429 persones. En total hi haurà 128 col·legis electorals, 257 meses i 8.000 voluntaris.

Bertran ha destacat que amb aquesta nova onada, i sumada a la del 13 de desembre, un milió de catalans hauran estat cridats a les urnes, d’un total de 249 municipis. A les consultes del 25 d’abril -en ciutats destacades com Girona, Lleida, Manresa, Reus i Figueres- estan cridades a exercir el seu dret a vot un milió més de persones. Tot plegat vol dir, segons Bertran, que Catalunya està ara mateix en un ‘procés de no retorn’ cap a la convocatòria del referèndum oficial d’autodeterminació. ‘Si algú pensava que el 13 de desembre era un punt i final’, ha dit Bertran, s’equivoca, perquè l’onada d’aquest diumenge demostra que ‘el poble de Catalunya té ganes d’autodeterminació’.

Es tracta, a més, d’un pont per arribar a la gran convocatòria del 25 d’abril, i significa un procés ‘ciutadà i de masses’, perquè ja són dos milions de persones les que hauran pogut votar fins l’abril. Bertran ha indicat que la coordinadora està convençuda que està ‘contribuint a la construcció d’un nou país, una nova Catalunya que, amb un somriure als llavis va a votar i ho fa amb una aposta de futur, per obrir un nou horitzó que superi aquest autonomisme que ha fracassat i obri les portes a l’exercici del dret a decidir’.

Sobre la consulta de Barcelona, no ha pogut parlar de dates de celebració, però ha subratllat que serà un fet ‘d’una enorme transcendència internacional’. Hi ha la voluntat, ha dit, ‘d’implicar tot el país’ en una consulta que serà l’últim pas per arribar al gran referèndum nacional. De moment, ha explicat que estan pràcticament tots els districtes constituïts, però s’han d’organitzar els barris i acabar de crear tota l’estructura.

Bertran no ha volgut establir amb quins resultats la coordinadora es donaria per satisfeta, perquè ha remarcat que les circumstàncies d’aquesta onada són unes altres. Per començar, ha indicat que el ressò mediàtic ha estat menor i la realitat dels municipis que celebren les consultes és molt diferent. En qualsevol cas, ha opinat que és un ‘mèrit espectacular’ que les organitzacions locals hagin pogut muntar aquestes consultes sense cap finançament oficial.

Societat madura per votar
Tot plegat, ha dit, demostra la ‘maduresa’ de la societat catalana, que ja no necessita ‘més maltractament’ per part de l’estat espanyol per sortir a votar, perquè ja fa 300 anys que coneix la manca de drets que pateix.

El responsable de campanya de la coordinadora no ha volgut entrar en polèmica sobre les relacions amb Decidim.cat, i ha indicat que se sent còmode amb la definició de rols que han fet, sent la coordinadora la promotora de les consultes i Decidim.cat una plataforma de càrrecs electes i institucions que incentiva la participació.

La responsable de Comunicació i d’Internacional de la coordinadora, Anna Arqué, ha explicat que estan encara tancant el nombre d’observadors internacionals que, encapçalats pel diputat sard Gavino Sale, acreditaran que es tracta de la mateixa consulta que la del 13 de desembre, amb els mateixos paràmetres i protocols.


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: